Στα στέκια τα παλιά φεγγάρι, 7 Ιούλη 2016

lune20160707

Πάντα είχε κάτι από εκστρατεία το ξεκίνημα για το χωριό – από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε κάποιο από τα στενά των Εξαρχείων κάποιος ανυπόμονος θα κορνάρει ενώ εμείς  παραγεμίζουμε το αμάξι με μπαγκάζια, γατιά, κομπιούτερ, νερά, καφέδες και σ ότι χώρο ξέμεινε ξαδέλφια. Βγαίνοντας από Αθήνα αναρωτίομαστε πάντα τι καινούριες παγίδες θα συναντήσουμε στο δρόμο μετά την Κόρινθο. Συνεχίζουμε την παράδοση:  στην Κακιά Σκάλα, η γιαγιά μας διηγιώταν  πάντα τις περιπέτειες του Θησέα – όταν ήμασταν παιδιά.

Πάντα έχει κάτι σαν σταμάτημα του χρόνου η άφιξη στο χωριό – απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε κάποιο μπαλκόνι, αυλή ή χαγιάτι θα μαζευτούμε αδέλφια, ξαδέλφια, πρόγονοι κι απόγονοι, γεμιστά και παγωτά – για να συνεχίσουμε συζητήσεις που ξεκίνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, σαν να μην υπήρξε ο χειμώνας που χαμε σκορπίσει .

Πάντα θά είναι κάτι σαν χρονόμετρο η παράμονη μας στο χωρίο – από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάθε μέρα κάποιος θα φτάνει ή θα φεύγει. Και πρέπει  να προλάβουμε όλοι να βρεθούμε μ όλους – το χειμώνα σκορπίζουμε σε χίλια μέρη.

Σήμερα ήταν μέρα ξεκινήματος και άφιξης για μένα κι όσα μπαγκάζια, γατιά, αδέλφια, ξαδέλφια κλπ χωρούσε το αμάξι που διαθέταμε. Εκστρατεία λοιπόν, κι επιστροφή στον τόπο όπου ο χρόνος σταματά. Και στο μπαλκόνι της συνάντησης μ αυτούς που μας περιμέναν κάποιος ξεκίνησε το «θα πιω απόψε το φεγγάρι» – το θεώρησα λοιπόν παραγγελιά.

Θα πιω απόψε το φεγγάρι, Δημήτρης Μητροπάνος

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s