Που κρυβότανε στο ραντεβού φεγγάρι, 6 Ιούλη 2016

IMG_5877

Κάθε χρόνο έχει ένα φεγγάρι που θα φέρει ραμαζάνι. Όταν θα φανεί.
Και κάθε χρόνο, το επόμενο φεγγάρι θα φέρει μπαιράμι. Όταν θα φανεί.

Αυτά τα φεγγάρια, παλιά, τα κυνηγούσαν οι χοτζάδες: Πάνω στον μιναρέ, κοιτώντας προς την δύση, προσπαθούσαν μες τα χρώματα του σούρουπου να διακρίνουν τον αχνό μηνίσκο για ν αναγγέιλουν  πρώτα την νηστεία, μετά την γιορτή. Τύχαινε στο ένα χωρίο να ξεκινάνε νηστεία ή γιορτή μια μέρα πριν από το διπλανό.

Οι μηχανικοί του ουρανού έχουμε πια φτιάξει τις «εφημερίδες», προβλέψεις ακριβείς για το ποια στιγμή του χρόνου ξεκινά καθε φεγγάρι, για το που βρίσκεται κάθε στιγμή κάθε σώμα που στον ουρανό πλανιέται. Φτιάξαμε τύπους  που δεν χωράν σε δυο σειρές χαρτιού γυρισμένο σε «λαντσκέιπ», τους κάναμε αλγόρυθμους, βάλαμε τα κομπιούτια να υπολογίζουν. Κάθε τρεις και λίγο βελτιώνουμε τους τύπους, προσθέτουμε κάνα κρυφό δευτερόλεπτο στις ζωές του πλανήτη, ρίχνουμε μια κλεφτή ματία στον ουρανό για να επιβεβαιώσουμε ότι οι εφημερίδες μας είναι σωστές για την επόμενη πενταετία.
Σαν γνήσιοι μαθηματικοί, διεκδικούμε ένα σύμπαν που να χορεύει στον ρυθμό που του λένε οι αριθμοί μας.

Συχνά η ανθρωπότητα αγνοεί  επιδεικτικά τα έργα των σχολαστικών που προσπαθούν να τακτοποιήσουν, ή έστω να κατανοήσουν λίγο από το χάος. Οι μόνοι επαγγελματικοί τομείς που με αγωνία περιμένουν τις «εφημερίδες» και τις διορθώσεις τους είναι οι αστρολόγοι και οι χοτζάδες. Οι πρώτοι για να πουλάν ωροσκόπους, αστρικούς χάρτες και ανάδρομους Ερμήδες. Οι άλλοι για να μην χρειάζεται να βασανίζουν τα μάτια τους κυνηγώντας το φεγγάρι.

Φέτος, το νέο φεγγάρι των ουράνιων μηχανικών ήταν προχτές, μαθηματικά αναμφισβήτητο, άλλα στην πραγματικότητα τόσο μικρό που δεν θα το έβλεπε κανένα μάτι. Τσακωθήκαν οι χοτζάδες, άλλοι εμπιστεύονται τους αριθμούς κι άλλοι μόνο τα μάτια τους,  άλλες χώρες ξεκινήσαν χτές το μπαιράμι, άλλες πάλι περιμέναν να φανεί εχτές και γιορτάζουν από σήμερα. Άλλη μέρα στον τόπο που βρεθηκες, άλλη μέρα στον τόπο που άφησες τους δικούς σου, αν είσαι πρόσφυγας, μετανάστης, ταξιδιώτης.
Χτές το ψαξά, αλλά δεν το δα, λίγη μουντάδα στα δυτικά το βόηθησε να συνεχίσει να κοροιδεύει όποιον διεκδικεί να το δεί με ραντεβού. Σήμερα όμως μπορώ να ευχηθώ σ όλους μας, καλά μας μπαιράμια και αμέτρητα φεγγάρια ακόμα, εκεί που θέλουμε να βρησκόμαστε, μαζί μ αυτούς που αγαπάμε.

IMG_5846
5 Ιούλη

 

Poday si mi, Τεε Γλαύκης

 

 

 

 

Σχολιάστε